Mihaliç (Kelle) Peyniri Bursa ve Balıkesir illerimizde ve bilhassa bu illerimizin Karacabey, Mustafakemalpaşa, Savaştepe ve Gönen ilçelerinde yapılan ve ilk defa da Karacabey’de yapıldığından bu ilçenin eski adı olan Mihaliç adı ile anılan bir peynir çeşididir. Türk kahvaltısı denince sofrada bulunması gereken bir peynirdir.


 
Mihaliç Peyniri sert peynir çeşitlerinden olup, kesit yüzü homojen olmayan delikli bir yapı göstermektedir. Dışta 3-4 mm. kalınlığında sert bir kabuğu vardır. Bunun alt kısmında, peynire karakteristik bir görünüm veren sarımtırak renkteki orta kısım ve kenarlara doğru gittikçe azalan delik oluşumu gözlenmektedir.


Kuru ve serin hatta soğuk denebilecek bir ortamda saklanması yeterli olacaktır. Mihaliç Peyniri çok eskilere dayanan bir lezzet mirasıdır. Mihaliç Peynirinin üretim başlangıcı 250 yıl öncesine dayanmaktadır, ilk üretim yılları Osmanlı’ya kadar dayanır. Bu dönemde hayvancılık yapan göçmen Arnavutların girişimiyle üretilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu kültür mirasına sahip çıkmak aynı zamanda altınöz peynirciliğin misyonları arasındadır. Mihaliç Peyniri Türk peynircilik geleneğini günümüz şartlarında ustalıkla harmanlayarak tüketicilere güvenle tüketecekleri üstün standartlardaki çabamızın ürünüdür. Mihaliç Peyniri içindeki tuzdan dolayı dayanıklı ve lezzeti taklit edilemez peynirler kategorisindedir. Peynirin doğduğu bu topraklarda Anadolumuzu temsil eder niteliktedir. Gelenekten geleceğe uzanan lezzet mirasıdır.


Kullanım Alanları



Yıllanmış Mihaliç peynirinin kullanım alanları ve lezzeti sanıldığından da zengindir. Meze olarak kullanımı tavsiye edilir, sofraları şenlendirir. Yedikten 20-30 dakika sonrasında bile ağızda çok hoş bi tat bırakır. Lezzet tutkunları için vazgeçilmez bir tattır. Tavaya hiçbir ek malzeme koymanıza gerek kalmadan kızartabilirsiniz ya da tavaya az miktarda su koyarak da pişirilebilir. Sulu pişirildiğinde yumuşak bir form alır, susuz pişirildiğinde daha gevrek kalır.

Tüketilmeden önce ılık suda 5-6 saat bekletilerek tuz oranının azaltılması tavsiye edilir. %45 oranında yağ içeren Mihaliç Peyniri salatalara da çok yakışan bir peynirdir. Üstüne rendelenerek yendi mi tadına doyum olmaz. Mihaliç Peynirinin az tuzlusu pane olarak, çok tuzlusu ızgara olarak tüketilebilir. Lezzet kalitesi yüksek bir peynirdir. Karpuzla birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Yöresel ürünler tüketmeyi seven ve yeni tatlar denemekten hoşlanan insanlar için farklı bir deneyim olacaktır. Peynir kültürünüze bir yenisini eklemek ve güzel bir lezzete tanık olmak istiyorsanız, mutlaka tercih etmelisiniz.

 

 

Mihaliç Kelle Peyniri ile aynı maya ve hamurdan elde edilen bu peynir, sepet içinde süzülerek yuvarlak tırtıklı bir şekle sahip olur. Salamura dinlendirmesi ve sunum şekilleri kelleye göre biraz farklıdır. Daha çok taze olarak tüketilen bu peynir yıllanmış olarak da tercih edilmektedir. Daha çok kırsal kesimin kullanmış olduğu peynir kalıbı olduğu için daha geleneksel görünüme sahiptir. Aynı zamanda Mihaliç Peynirinin içine çeşitli çörek otu, kekik otu veya biber katılarak çeşitlendirilebilir. Tuz oranları isteğe ve siparişe göre hazırlanmaktadır. Lezzet ve kıvam bakımından Mihaliç Kelle ile fark olmadığı gibi mayalama aşamasında hamuruna çörek otu ya da kekik de katılarak satışı yapılmaktır.



 

Susurluk Tostu ( Kelle ) coğrafi tescilli peynirdir. Meşhur Susurluk tostunda kullanımı oldukça yaygındır. Tostun vazgeçilmez peyniridir. Kıvamındaki doğal mihaliç lezzeti sayesinde kaşar peynirine oranla tostun içinde yoğun olarak kalmaktadır. Az tuzlu olarak üretilir ve dinlenme süresi daha kısadır. Makarnalar ve erişteler üzerinde tüketilebilir, güzel bir lezzet katar. Peynir parçası dile değdiği anda, dildeki tat tomurcuklarının hepsini uyaran bir lezzet düşünün. Peynirli yumurtaların vazgeçilmezi olacak desek fazla yanılmış olmayız herhalde.